Skip to content

Новата ми картина: Златната птица – Феникс

Radosveta Zhelyazkova

Нека ви прехвърля в света на приказната Златна птица. Тази картина представлява завладяващ микс от ярки, златни цветове, които преобразяват стила и атмосферата на всеки дом.

Тази птица има много превъплъщения:
– тя е китайски символ и всяка от неговите части има различно превъплъщение: главата олицетворява небето; гърбът – луната; очите – слънцето; крилете-вятъра; краката – земята; опашката – планетите. Перата са огнени, оцветени в ралични цветове и символизират лоялност, честност, справедливост. Фениксът олицетворява съюза на двете основни начала ин и ян, защото постепенно в единния му образ са се слели мъжката птица фън и женската хуан.
– древните египтяни я наричали птица на “времето” и символ на неговото разделение по години, месеци и т.н.;
– за персийците, Фениксът обединявал мъжкото и женското начало като единият му крак и едното крило са на мъжка птица, а другите – на женска.

В руския (и българския) фолклор има едно създание, много приличащо на феникса – това е жар-птицата или златната птица. Нейните цветове са червено, оранжево и жълто и тя свети като клада. Дори само едно нейно перо може да освети цяла стая, ако не е покрито. Обикновено, когато се появи в някоя история, точно тази птица е целта на героя, било защото носи късмет и младост, било защото краде златните ябълки на краля.

И най-после, може би най-добре познатата разновидност на птицата – фениксът достигнал до нас чрез писанията на гръцки автори. Фениксът е използван и от най-известната фентъзи авторка днес – Дж. К. Роулинг – в нейната поредица “Хари Потър”. Там фениксът е голяма и красива птица с огненозлатно оперение, която някои магьосници държат като домашен любимец. /dalida/

Детайли:
Размери 60 х 40 х 2 см,
Техника: маслени бои на платно
Стил: Сюрреализъм
Година: 2017, Септември

 

 

1 thought on “Новата ми картина: Златната птица – Феникс”

  1. Margarette De Venecia

    this is a good idea of a painting I would like to make for my own phoenx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *